Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Έσπασε το φράγμα του ήχου ο Αυστριακός

Του Πέρη Χαλάτση
Ο Felix Baumgartner, ένας έμπειρος και ριψοκίνδυνος αλεξιπτωτιστής πήδηξε πριν από λίγα (γύρω στις 21.10 ώρα Ελλάδος) από ύψος 39 χιλιομέτρων . Πήδηξε από την στρατόσφαιρα με στόχο να σπάσει το φράγμα του ήχου. Και το πέτυχε !!!
Την ελεύθερη πτώση του μετέδωσαν ζωντανά όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σ ολόκληρο τον κόσμο ενώ οι γονείς του 43χρονου τολμηρού αλεξιπτωτιστή παρακολουθούσαν την ελεύθερη πτώση -που φυσικά εγκυμονούσε πάρα πολλούς κινδύνους- από τον θάλαμο επιχειρήσεων. Όταν έφτασε τα 1173 σε ταχύτητα ελεύθερης πτώσης είχε ήδη σπάσει το φράγμα του ήχου. Τότε όλοι
παρακολουθούσαμε μια περίεργη περιδίνηση και τα αίματα προς στιγμή πάγωσαν. Στη συνέχεια η πτώση του συνεχίσθηκε με το κεφάλι . Κανένας στο κέντρο επιχειρήσεων δεν μιλούσε. Ο έμπειρος αλεξιπτωτιστής όμως τούς καθησύχασε ότι όλα βαίνουν καλώς. Και τότε όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Για φαντασθείτε ότι έκανε ελεύθερη πτώση από τη στρατόσφαιρα και για τρία λεπτά «βούταγε» προς τη γη χωρίς αλεξίπτωτο.
Λίγο μετά ο Felix Baumgartner αποφάσισε να ανοίξει το αλεξίπτωτο και τότε πλέον δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος αφού μιλούσε κανονικά .
Πώς ξεκίνησε όμως το άλμα και πώς έφθασε μέχρι τη στρατόσφαιρα? Με ένα ειδικό αερόστατο, χωρητικότητας 850.000 κ.μ. αερίου, ξεκίνησε από τη γη προς την στρατόσφαιρα. Το αερόστατο αποτελείτο από υλικό ιδιαίτερα λεπτό, γεγονός που επιβάλλει η απογείωσή του να γίνεται μόνο εφόσον στην περιοχή φυσούν άνεμοι που δεν ξεπερνούν τα 3 χλμ./ώρα, για το κρίσιμο διάστημα των πρώτων 250 μέτρων.
Αρχικά ο θάλαμος σταμάτησε την άνοδό του, λίγο πάνω από τα 37 χλμ. ύψος, όπως ήταν σχεδιασμένο. Ο αλεξιπτωτιστής με τη βοήθεια των τεχνικών στο κέντρο ελέγχου ξεκίνησαν τον τελικό έλεγχο των συστημάτων πριν το άλμα. Ο θάλαμος τότε άρχισε και πάλι να κερδίζει ύψος μέχρι που έφθασε τα 39 χλμ. ύψος πάνω από τη γη. Την ώρα που ο Αυστριακός άνοιξε την πόρτα του θαλαμίσκου βρισκόταν στα 39.041 μέτρα.
Το εγχείρημα είχε δύο φάσεις. Πρώτα έγινε αποσυμπίεση του θαλάμου και μετά έγινε η αντίστοιχη συμπίεση του αέρα μέσα στην διαστημική στολή του.
Το πιο επικίνδυνο για τον αυστριακό δεν ήταν η πτώση αλλά ο φόβος μην σκιστεί η στολή του οπότε θα ακολουθούσε ο θάνατος.
Όταν ήταν σίγουρος ότι όλα ήταν σωστά κοίταξε τη γη κάτι είπε ( δυστυχώς δεν καταλάβαμε τι μονολόγησε) και βρέθηκε στο κενό.
Για πρώτη φορά που άνθρωπος έσπασε το φράγμα του ήχου ήταν όταν ο Τσακ Γιέγκερ πρίν από 65 χρόνια πέταξε με τη βοήθεια ενός πειραματικού αεροσκάφους Bell X-1, πετώντας σε υψόμετρο 13,7 χλμ. Σήμερα ο Αυστριακός έσπασε το φράγμα του ήχου κάνοντας ελεύθερη πτώση. Για κάποια στιγμή το σχέδιο θα αναβαλλόταν όταν τους ενημέρωσε ότι θολώνει το κράνος του όταν εκπνέει. Δεν είχε ακόμη αίσθηση της θερμοκρασίας. Όλα αυτά όμως δεν τον ανησυχούσαν. Αυτό για το οποίο κανένας δεν μπορούσε να εγγυηθεί ήταν τι θα συνέβαινε όταν το ισχυρό ωστικό κύμα που θα προκαλούσε το ίδιο το σώμα του όταν θα έσπαγε το φράγμα του ήχου. Θα μπορούσε να είχε γίνει έκρηξη, αν και ειδικοί έλεγαν ότι ο κίνδυνος μετριάζεται από την χαμηλή πυκνότητα του αέρα.
Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και από την στρατόσφαιρα έφθασε στην ατμόσφαιρα σώος και αβλαβής. Αυτήν την ώρα ο Αυστριακός υποβάλλεται σε υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση.

Πηγή: tvrnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου